E-Waste Race

Iedereen heeft thuis wel oude elektrische of elektronische apparaten rondslingeren. Een oude mobiele telefoon, een kapotte broodrooster of haarföhn. Je vindt het zonde om je oude apparaten weg te gooien omdat ze het nog wel doen, maar je gebruikt ze ook niet meer.

De E-waste Race

Oude, afgedankte elektrische of elektronische apparaten noemen we e-waste oftewel elektronisch afval. Dit zijn alle apparaten met een batterij of een stekker. Ieder kwartaal organiseert Virol in samenwerking met de organisatie van de E-waste Race en producentenorganisatie Weee Nederland een E-waste Race in gemeenten in Noord-Nederland. De E-waste Race is een wedstrijd tussen tien scholen in een gemeente of regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen in de buurt op te halen.

Heeft u thuis oude elektrische of elektronische apparaten liggen?

Wanneer er een E-waste Race bij u in de gemeente is kunt u als bewoner uw rondslingerende elektronisch afval aanmelden op de website van de E-waste Race. De scholieren uit groep 6, 7 en 8 maken dan een afspraak met u om de oude en kapotte apparaten bij u thuis op te halen. De scholieren van een deelnemende school ontvangen hiermee punten die op de website van de E-waste Race worden bijgehouden. Na vier weken is de winnaar bekend. De winnende school wint een schoolreis naar Nemo in Amsterdam.

Leerzaam!

De E-waste Race maakt het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk. De scholieren van de deelnemende scholen krijgen een week voordat de E-waste Race van start gaat een interactieve les over het recyclen van elektronisch afval

Op dit moment wordt in Nederland maar liefst twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled. Tijdens de lessen leren de scholieren onder andere dat elektronisch afval nog heel veel waardevolle materialen bevatten. De lessen en de E-waste Race maken het recyclen van elektronisch afval gemakkelijker en leuker.

Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven is gebleken dat het project zorgt voor een positieve gedragsverandering en bewustwording bij leerlingen en hun directe omgeving (zoals ouders en leerkrachten) ten aanzien van het recyclen van elektronisch afval.

Waar gaan de ingezamelde oude elektrische of elektronische apparaten uiteindelijk naar toe?

Virol faciliteert tijdens de E-waste Race op iedere deelnemende school een passende container. De scholieren kunnen hier op een veilige en duurzame manier hun ingezamelde apparaten in bewaren. Na de E-waste Race haalt Virol de containers op en worden de oude elektrische en elektronische apparaten naar Virol E-waste in Midwolda gebracht. Virol E-waste is Weeelabex gecertificeerd en zorgt voor een duurzame recycling van het e-waste. Het e-waste wordt voor minimaal 95% gerecycled. De sortering en verwerking van e-waste doet Virol E-waste met mensen die wel een steuntje in de rug gebruiken kunnen. Hierbij kunt u denken aan langdurig werklozen, inburgeraars en vroeg schoolverlaters. Op de specifiek ingerichte bedrijfsschool, de Virol E-waste Academy worden deze mensen opgeleid naar een betaalde baan. Virol E-waste begeleide in 2 jaar tijd ruim 50 mensen naar een betaalde baan.

E-waste Races in 2020

02-03-2020 t/m 27-03-2020         E-waste Race in de gemeente Veendam en Midden Groningen.

25-05-2020 t/m 19-06-2020         E-waste Race in de gemeente Noordenveld

01-06-2020 t/m 26-06-2020         E-waste Race in de gemeente Delfzijl en Appingedam

01-06-2020 t/m 26-06-2020         E-waste Race in de gemeente Oldambt en Westerwolde

31-08-2020 t/m 25-09-2020         E-waste Race in de gemeente Stadskanaal

31-08-2020 t/m 25-09-2020         E-waste Race in de gemeente Aa en Hunze en Borger Odoorn

31-08-2020 t/m 25-09-2020         E-waste Race in de gemeente Het Hogeland en Groningen

Deelnemen aan de E-waste Race?

Lijkt het u leuk om met uw gemeente of school deel te nemen aan de E-waste Race? Stuur dan een email naar ewaste@virol.nl dan nemen wij contact met u op. 

Meer informatie:

Ook E-waste Race van start in de gemeente Midden-Groningen!

Wethouder Peter Verschuren gaf vanochtend het startsein voor de E-waste Race op basisschool De…

Lees meer

Wethouder Wierenga geeft startsein voor E-waste Race in de gemeente Veendam!

Op basisschool De Braskörf in Veendam heeft Wethouder Bert Wierenga vanochtend het startsein…

Lees meer

Leerlingen van basisscholen uit Assen zetten zich in voor gescheiden inzameling middels E-waste Race!

Vandaag was de aftrap van de E-waste Race op basisschool De Meander. Vanaf komende maandag 27 mei…

Lees meer

Aanmelden E-waste Academy

Alles heeft waarde.