Terug naar Nieuws

Basisscholen in de gemeente Noordenveld aan de slag met elektronisch afval!

Gepubliceerd op:
Basisscholen in de gemeente Noordenveld aan de slag met elektronisch afval!

Deze week gaat de E-waste Race in de gemeente Noordenveld van start. Wethouder Jeroen Westendorp van de gemeente Noordenveld en Anneloes Oldenburger van Virol gaven vanochtend het startsein op BBS de Verwondering in Alteveer. De zeven deelnemende scholen gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (e-waste). De kinderen zamelen elektronisch afval in zodat het op de juiste wijze gerecycled wordt. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie!

De E-waste Race
Zeven basisscholen uit de gemeente Noordenveld gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (e-waste). Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffen schaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Door zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen.

Een betere wereld, begint op zolder!
Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Er zitten veel waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen worden hergebruikt. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

Recycling
Afvalverwerker Virol organiseert in samenwerking met de gemeente Noordenveld de E-waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk maken! Virol zorgt dat alle ingezamelde oude en kapotte apparaten op een duurzame en verantwoorde manier worden gerecycled. Zo kunnen de waardevolle grondstoffen en schaarse metalen weer in worden gezet bij het maken van een nieuw product.

U kunt helpen!
Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kunt u tussen 24 mei en 17 juni gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker of batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters.

Deelnemende scholen: BBS de Verwondering, OBS de Flint, OBS de Poolster, OBS ‘t Spectrum, CBS de Parel, GBS de Rank en OBS het Palet.

De E-waste Race in de gemeente Noordenveld vindt plaats van 24 mei tot 17 juni. De race is een initiatief van Weee Nederland in samenwerking met Virol en de gemeente Noordenveld. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste op de juiste manier wordt gerecycled. 

14e Nationale Snipperdag groot succes!

14e Nationale Snipperdag groot succes!
Op 6 oktober heeft Reisswolf haar 14e editie van de Nationale Snipperdag met succes weten te organiseren. Iedereen kon zijn of haar oude archief, persoonlijke documenten of zakelijk vertrouwde archief kosteloos laten vernietigen op een van de vier Nederlandse locaties, waaronder Scheemda. De opbrengst is gedoneerd aan het goede doel LINDA.Foundation.
 

Alles heeft waarde.