Terug naar Nieuws

Gemeente Stadskanaal verbreekt record en zamelt meeste afgedankte elektronische apparaten in!

Gepubliceerd op:
Gemeente Stadskanaal verbreekt record en zamelt meeste afgedankte elektronische apparaten in!

 

 

Vanochtend was de prijsuitreiking van de E-waste Race in de gemeente Stadskanaal. De afgelopen weken zamelden 9 basisscholen in deze gemeente zoveel mogelijk afgedankte elektronische apparaten (e-waste) in tijdens de E-waste Race. En met veel succes want de scholieren in de  gemeente Stadskanaal verbraken het landelijke record. De 9 basisscholen zamelden in totaal 38.527 apparaten in en dat betekent dat zij het landelijk record van meer dan 27.000 apparaten hebben verbroken. Een hele knappe prestatie!

E-Waste race

De E-waste Race is een wedstrijd tussen scholen in een gemeente om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. Buurtbewoners konden hun rondslingerende elektronisch afval de afgelopen 4 weken aanmelden op een website. De scholieren maakten vervolgens een afspraak om het e-waste thuis op te halen. De scholen scoorden hiermee punten die op de website werden bijgehouden.

Winnaars!

Na vier weken is de winnaar bekend! Basisschool Piet Prins uit Stadskanaal wint de toffe schoolreis naar Nemo in Amsterdam en kreeg deze prijs vanochtend uitgereikt door Anneloes Oldenburger van Virol E-waste. De leerlingen hebben de afgelopen 4 weken spelenderwijs geleerd hoe belangrijk het scheiden van afval is. Ze ontdekken dat het zonde is als waardevolle grondstoffen in het restafval belanden. Naast het schoolreisje ontvingen de scholieren ook de “Evert Elektra wisselbokaal”. Deze wordt ter beschikking gesteld door de gemeente Stadskanaal en werd uitgereikt door wethouder, Johan Hamster.

Leerlingen maken duurzaam en sociaal verschil

Met het record aan ingezamelde apparaten maken de kinderen een duurzaam en sociaal verschil. De afgedankte elektronische apparaten worden bij Virol in Scheemda gesorteerd en verwerkt. De apparaten bevatten veel grondstoffen. Een aantal hiervan zijn zelfs schaars. Door het recyclen van deze apparaten kunnen deze grondstoffen weer ingezet worden voor een nieuw product. Gebeurt dat niet, dan hebben we straks een tekort aan grondstoffen! Virol zet voor dit recycle-traject mensen aan het werk die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Langdurig werklozen, vroeg schoolverlaters en inburgeraars worden middels het recycle-proces opgeleid naar een betaalde baan.

Afval scheiden? Goed bezig!

In september 2018 is de campagne Afval scheiden? Goed bezig! gestart in de gemeente Stadskanaal. Onze gezamenlijke doelen zijn: van 56% scheiden naar 75% scheiden van huishoudelijk afval en van 168 kilo naar maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020. Als er meer afval wordt gescheiden, is het gemakkelijker te recyclen en opnieuw te gebruiken. Afval is dan een waardevolle grondstof voor het maken van nieuwe producten. De afgedankte apparaten krijgen vaak een tweede leven. De onderdelen van apparaten die niet meer bruikbaar zijn worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen zoals: plasticijzer, koper en glas.

Deelnemende scholen

De deelnemende scholen waren de OBS Hagenhofschool, OBS De Badde, OBS De Oleander, CBS De Höchte, Gereformeerde school Piet Prins, OBS De Musselhorst, CBS De Rank, RK Heilig Hartschool, CBS Oranje Nassauschool.

De E-waste Race is een initiatief van Weee Nederland in samenwerking met Virol en de gemeente Stadskanaal.

Openingstijden feestdagen

Openingstijden feestdagen
Tijdens de feestdagen werken wij (gedeeltelijk) met aangepaste openingstijden. Hieronder vindt u een overzicht.
 

Alles heeft waarde.