Terug naar Nieuws

Jouw oude computer is van belangrijke waarde!

Gepubliceerd op:
Jouw oude computer is van belangrijke waarde!

Het is de week van de Circulaire Economie. Dagelijks houden wij ons bezig met de herbruikbaarheid van producten, het maximaliseren van grondstoffen en het minimaliseren van waardevernietiging. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met jouw oude computer?

BAMM! Je computer is stuk en er is geen reparatie meer mogelijk. Er zit niets anders op dan het aanschaffen van een nieuwe computer. Je oude computer gaat de zolder op. Aan het einde van het jaar breng je hem na het opruimen van de zolder naar het afvalbrengstation in jouw gemeente. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met jouw oude computer?      

Waar computers in het verleden werden weggegooid, vertegenwoordigen ze vandaag de dag een belangrijke waarde! 

Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten, E-waste Je oude computer is een afgedankt elektrisch/elektronisch apparaat. Het verwerkingsproces van oude elektrische en elektronische apparaten ook wel E-waste genoemd is sinds 2015 gewijzigd. Sindsdien moeten deze apparaten volgens een bepaalde wetgeving genaamd Weeelabex worden verwerkt. Waar computers in het verleden werden weggegooid, vertegenwoordigen ze vandaag de dag een belangrijke waarde!             

Duurzame verwerking In 2015 kreeg ook Virol te maken met deze wetswijziging. Afgedankte elektrische en elektronische apparaten werden vroeger weggegooid en belanden op een bult met schroot. Door de komst van de nieuwe wetgeving wordt E-waste op een duurzame manier verwerkt. Hierdoor is het mogelijk geworden om veel waardevolle materialen uit een computer weer terug te krijgen in het productieproces en brengt het computer schroot vrijwel geen schade toe aan het milieu. Het verwerken van E-waste kan op twee verschillende manieren; machinaal en handmatig.

Werkgelegenheid “Alles heeft waarde”; vanuit deze overtuiging richtte Virol in 2015 Virol E-waste op. Door het handmatig verwerken van E-waste kan er werkgelegenheid gecreëerd worden in een gebied waar werkvoorzieningsschapen de grootste werkgever zijn. En door het demonteren van E-waste, waaronder oude computers, worden deze gedemonteerde stromen (koper, aluminium, ijzer, etc.) zo optimaal mogelijk als grondstoffen terug gebracht in de markt. Hierdoor minimaliseren we waardevernietiging en hoeven we minder grondstoffen uit de natuur te halen. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.

Een mooi voorbeeld van circulaire economie!

Nu even terug naar jouw oude computer. Nadat je jouw oude computer hebt ingeleverd op het afvalbrengstation wordt hij naar het demontagecentrum van Virol E-waste gebracht. Het demontagecentrum is sinds januari 2018 een bedrijfsschool. Mensen met een arbeidsbeperking, inburgeraars of mensen die al een lange tijd niet meer aan het werk kunnen komen krijgen bij de Virol E-waste Academy een kans. Iedereen is er welkom! Door middel van het demonteren van E-waste worden deze mensen opgeleid richting een betaalde baan. In 2018 hebben 15 mensen hierdoor een betaalde baan op de arbeidsmarkt gekregen.  

Het is een mooi voorbeeld van circulaire economie; Het duurzaam opleiden van mensen, minder grondstoffen uit de natuur en het herplaatsen van mensen terug op de arbeidsmarkt. En dat allemaal met jouw oude computer!

Heel Noord-Nederland Recyclet: 12 t/m 18 oktober

Heel Noord-Nederland Recyclet:  12 t/m 18 oktober
Tijdens de jaarlijkse Nationale Recycleweek organiseert Virol E-waste samen met productenorganisatie Weee Nederland en gemeenten in Noord Nederland de actie: ‘Heel Noord-Nederland Recyclet’. Tijdens deze week kunnen particulieren hun oude en kapotte elektrische apparaten (elektronisch afval) inleveren voor het goede doel.
 

Alles heeft waarde.