Terug naar Nieuws

Leerlingen van basisscholen in de gemeente Midden-Groningen en Veendam aan de slag met e-waste!

Gepubliceerd op:
Leerlingen van basisscholen in de gemeente Midden-Groningen en Veendam aan de slag met e-waste!

Maandag 22 maart hebben wethouder Peter Verschuren, gemeente Midden-Groningen en wethouder Bert Wierenga, gemeente Veendam het startsein gegeven voor de E-waste Race die komende maandag 29 maart van start gaat in hun gemeente.

Vanochtend gaven de wethouders op het schoolplein van één van de deelnemende basisscholen in hun gemeente het startsein voor de E-waste Race die komende maandag 29 maart van start gaat. Beide wethouders gaven het startsein door middel van het overhandigen van oude en kapotte elektrische apparaten aan de deelnemende basisscholen.

De E-waste Race is een wedstrijd tussen scholen in de gemeente Midden-Groningen en Veendam om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. Iedereen kent het wel, je hebt nog oude elektronica rondslingeren. Een oud telefoontje, kapotte dvd-speler of wekker. Toch schiet het er iedere keer weer bij in om deze elektronische apparaten, ook wel e-waste genoemd, weg te brengen naar de milieustraat of het afvalbrengstation in de gemeente.

Tijdens de E-waste Race kunnen buurtbewoners hun rondslingerende elektronisch afval aanmelden op deze website. Scholieren en buurtbewoners maken een afspraak om het elektronisch afval thuis op te laten halen. Hierbij wordt rekening gehouden met alle geldende maatregelen. De school scoort hier punten mee die op deze site worden bijgehouden. Na vier weken wordt de winnaar bekend die een toffe schoolreis wint. Zo maakt de E-waste Race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk!

Virol organiseert in samenwerking met Weee Nederland en gemeente Midden-Groningen en Veendam de E-waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

Elf basisscholen uit de gemeente Midden-Groningen en gemeente Veendam gaan vier weken lang de strijd aan met e-waste. Deze week krijgen de leerlingen op een interactieve manier (digitaal) les over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. Na deze gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval namelijk aan bieden op www.ewasterace.nl. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen.

"Een betere wereld, begint op zolder!"

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Midden-Groningen en Veendam vindt plaats van 29 maart tot 22 april. De race is een initiatief in samenwerking met Virol en Weee Nederland. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste op een duurzame en verantwoorde wijze verwerkt en gerecycled wordt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

Deelnemende scholen: SBO Wim Monnereau in Veendam, Obs de Ommewending in Veendam, O.B.S. De Tandem in Zuidbroek, Het Galjoen in Hoogezand, OBS 't Heidemeer in Sappemeer, De Ster in Harkstede, OBS De Achtbaan in Hoogezand, GBS De Wiekslag in Schildwolde, St. Antoniusschool in Sappemeer en OBS de Springplank in Siddeburen.

14e Nationale Snipperdag groot succes!

14e Nationale Snipperdag groot succes!
Op 6 oktober heeft Reisswolf haar 14e editie van de Nationale Snipperdag met succes weten te organiseren. Iedereen kon zijn of haar oude archief, persoonlijke documenten of zakelijk vertrouwde archief kosteloos laten vernietigen op een van de vier Nederlandse locaties, waaronder Scheemda. De opbrengst is gedoneerd aan het goede doel LINDA.Foundation.
 

Alles heeft waarde.