Terug naar Nieuws

MaatschapWij - Bij familiebedrijf Virol heeft alles en iedereen waarde

Gepubliceerd op:
MaatschapWij - Bij familiebedrijf Virol heeft alles en iedereen waarde

Ver voordat iemand er ooit van had gehoord, was familiebedrijf Virol in Noord-Nederland al maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. 

De juiste balans tussen “people”, “planet” en “profit” is bij Virol verankerd in alle afdelingen van de afvalverwerker. Hun motto ‘alles heeft waarde’ passen ze niet alleen toe op de grondstoffen en materialen die ze inzamelen en verwerken, maar ook op de medewerkers. Met de E-waste academy. Anneloes Oldenburger vertelt. 

We schrijven 1970. De opa van Anneloes is net een bedrijf gestart in de afvalverwerking. Zijn kleindochter vertelt bijna vijftig jaar later een anekdote die typerend is voor hoe het familiebedrijf met haar werknemers omgaat. ”Kun jij ook typen?” vroeg mijn opa aan de vrouw die bij hem en zijn collega altijd schoonmaakte. “Nou nee,” antwoordde zij. “Maar ik kan het wel leren.” Die dame werk nu nog steeds bij ons.’ De ogen van Anneloes gaan stralen bij deze woorden.

Virol E-waste Academy

Bewust gekozen voor handmatig

Virol is gespecialiseerd in de inzameling, verwerking en bewerking van afval, grondstoffen en materialen. Het bedrijf staat garant voor een duurzame verwerking van afvalstromen. Maar ook met mensen wordt op een duurzame manier omgegaan. “Als familiebedrijf hebben we niet voor niets het motto ‘alles heeft waarde’, dus ook de mensen,” aldus Anneloes. “E-waste kun je op twee manieren demonteren, machinaal en handmatig. Wij hebben bewust voor handmatig gekozen om dat we werkgelegenheid wilden creëren, juist in een gebied waar de werkeloosheid hoog is.”

Klik hier voor meer informatie over Virol E-waste

Dat je ertoe doet

Om de werkeloosheid in de regio aan te pakken start Virol de E-waste academy. Hiermee krijgen mensen die (langdurig) werkeloos zijn een duwtje in de juiste richting. Ze worden niet alleen opgeleid maar krijgen ook een baan. Het gevoel van trots dat dit teweeg brengt valt maar lastig uit te leggen. De mensen die bij Virol in een leerwerktraject zitten horen er vanaf dag één helemaal bij, vertelt Anneloes.

“Ze krijgen gewoon bedrijfskleding en je kunt niet eens zien dat ze in een ander traject zitten of dat ze nog aan het leren zijn. Maar het gevoel dat je er weer bij hoort, dat je ertoe doet. Dat je weer collega’s hebt en dat je kunt vertellen dat je aan het werk bent. Dat doet zo ongelofelijk veel met iemand.”

Meer weten over wat Anneloes drijft om zich in te zetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Bekijk het volledige interview op MaatschapWij

Of benieuwd naar wat onze kandidaten van de E-waste Academy vinden? Invertellen onze kandidaten hoe zij de E-waste Academy ervaren en welke waarde die de E-waste Academy aan hun leven toevoegt.

 

Meer informatie over de E-waste Academy 

 

Meer informatie over het Potret van Waarde! 

 

 

 

 

Virol opnieuw gecertificeerd voor Weeelabex!

Virol opnieuw gecertificeerd voor Weeelabex!
Na een succesvol auditproces zijn we door TÜV Nederland voorgedragen voor certificering WEEELABEX: Demontage ICT hoog en CV ketels.
 

Alles heeft waarde.