Terug naar Nieuws

Wist je dat een gemiddelde huishouden in Nederland ongeveer 100 apparaten bezit?

Gepubliceerd op:
Wist je dat een gemiddelde huishouden in Nederland ongeveer 100 apparaten bezit?

Helaas belanden veel apparaten als ze oud of kapot zijn onnodig bij het regulier huisafval. Dit terwijl deze apparaten ontzettend veel schaarse en waardevolle apparaten bevatten. Dit betekent dus werk aan de winkel voor scholen in de gemeente Groningen, Het Hogeland, Aa en Hunze en Borger-Odoorn die komende maand mee gaan doen met de E-waste Race.

Op maandag 31 augustus is de aftrap van de E-waste Race in de gemeente Groningen, Het Hogeland, Aa en Hunze en Borger Odoorn. Door middel van de E-waste Race leren kinderen dat e-waste (oude en kapotte elektrische en elektronische apparaten) gerecycled moeten worden.

Afgedankte elektrische en elektronische apparaten (e-waste) zijn alle apparaten met een batterij of een stekker. Deze apparaten bevatten veel schaarse en waardevolle grondstoffen. Deze grondstoffen worden uit de natuur gehaald. Maar het winnen van deze grondstoffen gaat niet zonder risico’s. In veel gebieden is sprake van kinderarbeid en geweld. Daarnaast zijn deze grondstoffen zeer schaars en raken de komende jaren op. Het hergebruiken van deze grondstoffen, het repareren van kapotte elektrische apparaten en het recyclen van deze grondstoffen is dus écht heel belangrijk.

Voor hergebruik, reparatie of recycling van oude en kapotte elektrische apparaten moeten we eerst zorgen dat het op de juiste wijze wordt ingezameld. Helaas gebeurd dit nog te weinig. Afgedankte apparaten belanden nog te veel bij het reguliere huisafval.

De E-waste Race probeert in samenwerking met gemeenten en recyclebedrijven daar wat aan te doen. Voordat de E-waste Race van start gaat eind augustus krijgen de leerlingen van de deelnemende scholen een speciaal lesprogramma. Ze leren alles over hergebruik, reparaties, inzameling en recycling.

Tijdens de race strijden leerlingen van 10 basisscholen uit een bepaalde regio om de meeste oude en afgedankte elektrische apparaten. De kinderen leren doormiddel van de race al op jonge leeftijd hoe belangrijk het is om e-waste op een juiste wijze in te zamelen en te recyclen. Door middel van de race verspreiden zij deze boodschap onder buren, familie, vrienden en inwoners van hun omgeving.

Op maandag 31 augustus gaan er races van start in de gemeente Groningen, Het Hogeland, Aa en Hunze en Borger Odoorn. Deze races tot vrijdag 25 september. Heeft u oude of kapotte apparaten op zolder liggen en bent u woonachtig in de deelnemende gemeenten? Kijk op de www.ewasterace.nl en maak een afspraak met leerlingen van één de deelnemende scholen.

Geen E-waste Race in uw gemeente en heeft u veel oude en kapotte apparaten op zolder liggen? Lever deze apparaten dan in bij de milieustraat of het afvalbrenstation in uw gemeente.

14e Nationale Snipperdag groot succes!

14e Nationale Snipperdag groot succes!
Op 6 oktober heeft Reisswolf haar 14e editie van de Nationale Snipperdag met succes weten te organiseren. Iedereen kon zijn of haar oude archief, persoonlijke documenten of zakelijk vertrouwde archief kosteloos laten vernietigen op een van de vier Nederlandse locaties, waaronder Scheemda. De opbrengst is gedoneerd aan het goede doel LINDA.Foundation.
 

Alles heeft waarde.