Terug naar Nieuws

Zorgt u voor een duurzame en verantwoorde recycling van uw oude elektronische apparaten?

Gepubliceerd op:
Zorgt u voor een duurzame en verantwoorde recycling van uw oude elektronische apparaten?

Wist u dat we jaarlijks zo’n 45 miljard kilo elektronisch afval (e-waste) wereldwijd produceren? Dit komt doordat we steeds sneller afstand doen van onze elektronische apparaten. Elektronisch afval is daardoor de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Maar hoe voorkomen we met elkaar dat landen als Afrika een stortplaats worden voor elektronisch afval?

In Nieuwsuur zagen we afgelopen weekend schokkende beelden over de export van elektronisch afval richting landen als Afrika.

In 2015 is in Europa de Weeelabex norm ingevoerd. Deze norm is ontwikkeld door een Europese samenwerking van producenten en verwerkers. Hiermee wordt de procedure voor recycling, bewerking en verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparaten (e-waste) aangegeven.

Het doel hiervan is om met zorg voor het milieu zoveel mogelijk grondstoffen op een duurzame manier ter herwinnen.

De Weeelabex (Waste of Electric and Electronic Equipment Label of Excellence) norm behandelt nauwkeurig het begrip “passende verwerking” en is sinds de invoer een vereiste. Be- en verwerkers van elektronisch afval dienen in het bezit te zijn van een Weeelabex certificaat. Het doel hiervan is om met zorg voor het milieu zoveel mogelijk grondstoffen op een duurzame manier ter herwinnen en te voorkomen dat landen als Afrika een stortplaats worden.

Virol ontving in 2015 als één van de eerste 10 bedrijven het Weeelabex certificaat.

Virol ontving in 2015 als één van de eerste 10 bedrijven het Weeelabex certificaat. Dit betekent dat wij elektronisch afval mogen demonteren en verwerken op een verantwoorde en duurzame manier. Hiermee geven we sinds 2015 ook een impuls aan nieuwe werkgelegenheid voor mensen die thuis zitten zonder werk en graag weer aan de slag willen gaan. De werkwijze die wij hanteren, leidt er toe dat elektronisch afval een recyclingpercentage van ruim 98% behaalt. Hierdoor zorgt Virol voor een optimaal recycle proces die volgens alle benodigde normen en eisen wordt uitgevoerd.

Als gecertificeerd bedrijf zijn wij verplicht om het elektronisch afval dat wij verwerken, te registreren bij een Nationaal Register, waardoor alle verwerkte volumes aan de overheid kunnen worden verantwoord. Dit is nodig om de hogere Europese inzameldoelstellingen voor elektronisch afval te kunnen halen.

In Europa wordt 45% van het elektronisch afval wat jaarlijks geproduceerd wordt gerecycled. Wereldwijd ligt dit percentage op 20%. In de uitzending van Nieuwsuur afgelopen weekend bleek dat er niet bekend is waar de rest van het elektronisch afval exact belandt. Beelden lieten zien dat in Europa een deel (ongeveer 10%), illegaal wordt geëxporteerd naar landen in Afrika. Dit percentage lijkt weinig maar gaat al gauw om miljoenen kilo’s per jaar. Het is dus duidelijk dat Afrika een stortplaats van elektronisch afval is geworden!

In Afrika hebben ze niet het geld of de middelen om nieuwe elektrische of elektronische apparaten aan te schaffen. Er worden daarom vanuit Europa jaarlijks miljoenen afgedankte apparaten voor hergebruik naar Afrika geëxporteerd, dit is toegestaan. Echter blijkt bij aankomst in Afrika dat veel van deze apparaten niet meer (goed) functioneren. Het wordt dan elektronisch afval. Het exporteren van elektronisch afval naar landen als Afrika is verboden. In Afrika kennen ze niet het recycle proces wat wij in Europa hanteren. Elektrische en elektronische apparaten die ook in Afrika geen nieuw leven kunnen krijgen worden dan verbrand. Erg zorgwekkend gezien dit grote vervuiling- en gezondheidsproblemen veroorzaakt.

De onderdelen die vrijkomen tijdens dit duurzame recycle proces, kunnen als grondstof weer worden ingezet voor een nieuw product. Zo hoeven we minder grondstoffen uit de natuur te onttrekken.

Zorgt u er voor dat uw oude/afgedankte elektrische of elektronische apparaat op een duurzame en verantwoorde manier wordt gerecycled?
Het begint bij uzelf! Wilt u afstand doen van uw oude/afgedankte elektrische en elektronische apparaten? Lever uw apparaten dan in op het afvalbrengstation in uw gemeente of bij afvalverwerkers, die Weeelabex gecertificeerd zijn.

Virol is daar een mooi voorbeeld van. Wij besteden binnen ons bedrijf veel aandacht aan het duurzaam recyclen van elektronisch afval. De onderdelen die vrijkomen tijdens het recycle proces, kunnen als grondstof weer worden ingezet voor een nieuw product. Op deze manier hoeven we minder grondstoffen uit de natuur te onttrekken. Daarnaast zorgt dit recycle proces er voor dat we werkgelegenheid kunnen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op de Virol E-waste Academy worden mensen middels het recyclen van elektronisch afval duurzaam opgeleid richting een betaalde baan. Het is een mooi voorbeeld van circulaire economie; Minder grondstoffen uit de natuur, het duurzaam opleiden van mensen en het herplaatsen van mensen terug op de arbeidsmarkt!

Uitzending: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2284125-e-waste-belandt-illegaal-in-derdewereldland-7-op-10-exporteurs-bij-controle-in-de-fout.html

Meer informatie? https://www.virol.nl/onze-oplossingen/recycling/Virol-E-Waste/

 

E-waste berg groeit: meer preventie, hergebruik en recycling is noodzakelijk

 E-waste berg groeit: meer preventie, hergebruik en recycling is noodzakelijk
Vorig jaar belandde wereldwijd ruim vijftig miljoen ton aan elektrische apparaten bij het afval. Dat is meer dan zeven kilo per persoon. En die berg groeit snel. Slechts een zesde van het elektronisch afval wordt gerecycled. Nederland heeft hier een belangrijk aandeel in. Dit is te lezen in het net verschenen VN-rapport ‘Global E-waste Monitor 2020’. Er is dus nog ruimte voor verbetering. Reint Sekhuis van producentensysteem Weee Nederland en Anneloes Oldenburger van inzamelaar en verwerker Virol reageren op het rapport. Wat doen we al? En waar zit nog die ruimte? Ze vertellen er over.
 

Alles heeft waarde.