Terug naar Referenties

De Haan Advocaten en Notarissen

Gepubliceerd op:
De Haan Advocaten en Notarissen

In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heeft De Haan Advocaten en Notarissen ervoor gekozen om hun kantoorafval gescheiden in te zamelen. In oktober 2016 deed de afvalscheidingsmodule zijn intrede in hun kantoor in Groningen. Sindsdien zijn ook de kantoren in Leeuwarden en Zwolle voorzien van “Recycle Bins” en “Bon Tons” om scheiden aan de bron te faciliteren.

Met de komst van de centraal geplaatste afvalscheidingsmodules kunnen medewerkers al hun afval bij de bron scheiden. Dat betekent dat de vertrouwde prullenbakjes onder de bureaus zijn verdwenen en theezakjes, bakjes, fruitafval en plastic in een centrale afvalbak gaan. De doelstelling is meer recyclebare materialen uit de afvalstroom te genereren, wat goed is voor het milieu. Facilitair manager van De Haan Advocaten en Notarissen Willeke Castenmiller is erg blij met deze oplossing: “Ik ben altijd bezig met duurzaamheid, waar het kan probeer ik een duurzame oplossing door te voeren.” 

Al jaren klant van Virol en Reisswolf

“We zijn al sinds de jaren ’80 klant. In eerste instantie alleen voor de opslag en vernietiging van ons vertrouwelijke papier. Inmiddels zorgt Virol voor al onze afvalstromen, zelfs ons oude computermateriaal zoals toetsenborden en monitorsteunen. We vinden het belangrijk om te werken met regionale partijen en hier een duurzame relatie mee op te bouwen. Een á twee keer per jaar kom ik naar de locatie van Virol en Reisswolf in Scheemda om te kijken welk archief vernietigd mag worden. Toen ik daar was zag ik een afvalscheidingsmodule staan en raakte daarover in gesprek met Freerk Potze, commercieel directeur van Virol en Reisswolf. Virol heeft toen al onze afvalstromen in kaart gebracht en ons geadviseerd over de beste opties voor onze specifieke situatie. Wat erg belangrijk voor ons was, is het uiterlijk van de afvalscheidingsmodules. Het staat in een ruimte waar ook onze klanten komen. Gelukkig heeft de “Recycle Bin” een prachtig design, dat echt niet misstaat in ons kantoor.” 

De afvalscheidingsmodule

Waar voorheen in ieder kantoor prullenbakken stonden, zijn er nu centrale afvalverzamelpunten in de facility- en coffeecorners van De Haan Advocaten en Notarissen. De afvalscheidingsmodules hebben verschillende openingen voor verschillende afvalstromen: plastic, GFT en restafval. Het gescheiden afval gaat in aparte containers en afvalunits. Dankzij de “Recycle Bins” en “Bon Tons” kan De Haan Advocaten en Notarissen al het kantoorafval effectief scheiden aan de bron en de hoeveelheid restafval tot een minimum terugbrengen. Dit zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie. Denk aan bijvoorbeeld de plastic afvalzakjes die elke bureauprullenbak heeft. De helft van het restafval bestaat uit deze zakjes, mede doordat schoonmakers ze dagelijks bij het afval doen, zelfs als er vrijwel niets in zit. De komst van de afvalscheidingsmodules voorkomt dus ook afval door onnodige verspilling. Afvalscheiding ondersteunt de uitgangspunten van De Haan Advocaten en Notarissen ten aanzien van het verantwoord omgaan met het milieu.

Bewustwording

“Op de dag dat de afvalscheidingsmodules zijn geplaatst hebben we een uitleg geplaatst op ons intranet en via de e-mail. Virol heeft ons hierin ondersteund door een flyer te verstrekken met welk afval in welke bak moet. Toch was het nog best even wennen, maar al vrij vlot merkte ik dat men bewust bezig was met het scheiden van afval, doordat ik vragen kreeg van medewerkers zoals: “Waaronder valt de koffieverpakking en hoe zit het met het nietje in de theezakjes?”. Het juiste afval in de juiste bak doen is bij ons kantoor echt een succes geworden. Met name in de kantine is het restafval echt substantieel verminderd.”

De Haan Advocaten en Notarissen

De Haan Advocaten en Notarissen is de grootste juridische dienstverlener van Noord-Nederland. Als fullservice kantoor hebben ze alle specialisaties in huis. Ze staan bekend om hun kwaliteit, ondernemingszin en betrokkenheid bij de client.

Alles heeft waarde.