Terug naar Overheid

Gemeente Noordenveld

Gepubliceerd op:
Gemeente Noordenveld

De reden dat de gemeente Noordenveld lang geleden voor Virol koos? “De goede naam van Virol, de historie van het bedrijf”, aldus Bouwe Wierdsma, Beheeradviseur van de gemeente Noordenveld. “Virol staat bekend om de expertise rondom onder andere papierverwerking en maakt de goede naam waar.” Wierdsma werkt nu zelf 5 jaar met Virol als afvalverwerker. Over de samenwerking kan hij kort zijn. “Dat is naar volle tevredenheid.”

Plastic, metalen en drankenkartons (PMD)

Verpakkingen-afval bijvoorbeeld, wordt door de gemeente en Virol 26 weken per jaar opgehaald. “Eerst haalden we alleen plastic op, maar daar zijn later ook metalen en drankenkartons aan toegevoegd. Het is nu dus intensiever”, aldus Wierdsma. “Virol levert de vrachtwagens en chauffeur, onze gemeente levert de beladers.”

“Alles wordt altijd samen opgelost”

“Een groot voordeel is dat het plastic, metaal en de drankenkartons in Wildervank worden gestort. Dat is voor Virol op de route terug naar Scheemda. Zij leveren het daar direct af. Daarnaast is de meerwaarde van Virol dat ze oplossingsgericht zijn. Alles wordt altijd samen opgelost.”Als voorbeeld noemt Wierdsma de medewerking van Virol een paar jaar geleden toen de inzameling van oud papier veranderde. “De inzameling deden we toen met onze achterlader, we brachten het naar ons eigen depot en daar werd het papier overgeladen in de containers van Virol. De fase van de tussenopslag is er nu tussenuit. We kunnen, via Virol, de afzetcontainers nu direct bij de papierverwerker legen.”

Geleerde lessen toepassen

Wierdsma en Virol hebben regelmatig contact. “Bijvoorbeeld over de ontwikkelingen in de markt. Virol denkt met ons mee over hoe we toekomstige ontwikkelingen omtrent afval en grondstoffen in kunnen passen in onze inzameling. Het is dan handig dat Virol een grote speler is. Vanuit ervaring in andere gemeenten kunnen geleerde lessen ook bij ons worden toegepast en andersom. Daarnaast helpt Virol de Drentse gemeente om de zogenoemde vangdoelstellingen te halen. De gemeente streeft naar maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar en 75% scheiding van de afvalstoffen. “Daar zijn we nog niet, maar Virol denkt wel met ons mee hoe we daar kunnen komen. Dat is nog een aardige klus, met bijna 32.000 inwoners en zo’n 14.500 aansluitingen.”

Lees ook andere referenties:

Alles heeft waarde.